Screen Shot 2016-12-02 at 9.04.17 AM.png

 

CLASSIC INFORMALITY - Chappaqua, NY

Daniel Contelmo Architects based the exterior of this home on the design of a traditional colonial; however, the team softened the symmetrical entrance and distinctive colonial rigidity with shingle style elements and earthy stonework. An angled garage wing responds to the natural contours of a plateau on which the house sits, testifying to the ability of Daniel Contelmo Architects to address the natural landscape as well as clients’ needs.

The three-level home is divided into adult and adolescent spaces. While the front and left side of the house consists of more formal rooms, including the dining room, living room, office, and master bedroom suite, the right side comprises children's spaces, which are interconnected vertically by a second staircase from a playroom in the basement to the bedrooms located two stories above. Notable features of the home include a wine cellar, a 19-seat home theatre, and a billiard room. Although this Westchester classic contains scores of rooms, each feels personal and the residents are not dwarfed by the space in which they live.

RECOGNITION:

2015 Winner “Westchester Home Magazine,” Home Design Contest, Best Entry

2014 Winner “Westchester Home Magazine,” Home Design Contest, Best Architecture

2014 Honorable Mention “Westchester Home Magazine,” Home Design Contest, Bathroom Design

Published in the Spring 2015 issue of Westchester Home Magazine (“Best of” 40th Anniversary issue)

Published in the Winter 2015 issue of Westchester Home Magazine

Published in the Summer 2014 issue of Westchester Home Magazine 

Published in the Winter 2014 issue of Westchester Home Magazine

Published in the Spring 2010 issue of Beautiful Homes

OTHER PROFESSIONALS:

Landscape Architect: Benedict and Ticehurst

Interior Designer: Oster Interiors

Photographer: Roger William Photography, Daniel Contelmo Jr. 

SERVICES PROVIDED:

Architecture, Interiors, Construction Contract Administration

 
 

 

proposed

after

proposed

after

 
 
 

Previous  /  All Homes  /  Next

 
 
//disable parent of folder from clicking//